fbpx

pADELHISTORIA

Padel (eller padeltennis som det även kallas) är en racketsport som kan betraktas som en blandning mellan tennis och squash. Det spelas på en plan med två planhalvor avskilda av ett nät, precis som tennis. Däremot så kan man även använda sig av väggarna i spelet – vilket mer liknar squash.

Till skillnad från tennis spelar man oftast padel som dubbel mellan två par spelare. Många som spelar padel för första gången beskriver det som att det är lätt att komma igång och att det genast känns kul att spela.

Padel är särskilt populärt i den spansktalande världen, med många miljoner spelare i bland annat Spanien och Argentina. Spanien har idag minst lika många banor som Argentina och cirka 2 miljoner utövare. Padel är den andra största sporten i Spanien räknat till antal utövare.

Har du någonsin undrat vart ifrån sporten kommer? Det ska vi nu berätta.

Padelns uppkomst och ursprung

Den exakta ursprunget av spelet padels historia är inte helt klart. Vad som dock är allmänt accepterade är att Mexikanen Enrique Corcuera var den som gjorde padel till vad det är idag och att den explosionsartade ökningen av padel kan spåras tillbaka till honom och Alfonso de Hohenlohe. År 1974, var Alfonso de Hohenlohe, en Spansk prins, i Acapulco, Mexico, och besökte sin vän Enrique Corcuera. Corcuera som var en industrialist, hade byggt en underdimensionerad tennis bana på sin tomt: en anläggning med väggar på alla sidor. Bollen kunde spelas med hjälp av väggarna på ett liknande sätt som i squash och man använde ett likadant perforerat rack som man använde till padeltennis.

Efter lite förändringar av reglerna för spelet samt spelplanen så tyckte Prins Hohenlohe om spelet så pass mycket att han byggde de två första banorna på sin privata Marbella Club på Costa del Sol. Nu hade padeln kommit till Europa. En regelbunden besökare i Marbella och god vän till Hohenlohe, Argentinska miljonären Julio Menditenguia såg vilken succé som padel höll på att bli i Spanien, och bestämde sig för att utveckla padel i Argentina. Inom ett antal år så fanns det 10000 banor och 3 miljoner spelare i Argentina.

Det var alltså i Centralamerika som historian om padel började och det är just där samt Sydamerika som sporten är som störst. Padel är på kraftig frammarsch inom övriga Europa men det är fortfarande i Spanien som det spelas mest. Padel är den näst största sporten i Spanien efter fotboll och växer kraftigt.

Padel kom till Sverige redan 1998 genom en person vid namn Thommy Andersson när han upptäckt sporten nere i Marbella och bestämde sig för att bygga en egen bana i Skåne. Tio år senare, 2009 byggdes den första professionella banan i Sverige. Den byggdes i Båstad och numera hålls även Swedish Padel Open där, ett event genom World Padel Tour. Sverige är idag ett av de länder i världen där sporten nu växer som allra snabbast.

Mästerskap

Dagens regler utformades officiellt 1974 och administreras i dag av Internationella padeltennisförbundet. År 1991 så bildades International Federation of Padel i Madrid. År 1992 så spelades det första världsmästerskapet och har gjort så vart annat år, sedan dess. Spanien, Argentina, Uruguay och Brasilien är de länder som dominerat världsmästerskapet sedan dess.