fbpx

Racketguide

Det finns en mängd olika faktorer att tänka på när det kommer till att välja ditt nya padelracket. De olika delarna av ett racket har stor betydelse för vilket racket som passar dig bäst. Nedan listar vi viktiga saker att tänka på inför ditt kommande köp!

Viktiga saker att tänka på inför ditt köp

Form

Formen på ditt racket påverkar spelegenskaperna enormt. Välj form på racket med omsorg och med hänsyn till din nivå.

Vikt

Vikten på ditt padelracket påverkar ditt spel mer än vad du tror, men det hänger även mycket ihop med balansen. 340,365,370 gram?

Balans

När du hittat en form och vikt som du tror passar dig och ditt spel, ska du titta på balansen i ditt racket. Låg, mellan eller hög balans?

Material

Materialet är det som avgör hur hårt eller mjukt ditt racket känns vid träffen. Glasfiber eller kolfiber? Vad betyder egentligen 3K?

Form på padelracket

Formen på racket är det första du ska titta på. Det finns i regel tre stycken olika former på ett paderacket, men vissa udda former förekommer. Nedan har vi listat de tre mest förekommande:

150103-Counter_Viper-100-2-

Rund

Runda padelracket passar för dem flesta spelare oavsett nivå. Den runda formen och låga balansen gör det lättare att spela med för en nybörjare. 

En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spot” sitter i mitten på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket och passar nybörjare såväl som proffs med en något mer defensiv spelstil.

Balans: Låg

Dropp

Det droppformade varianterna, även kallade hybridformade, är en blandning mellan det runda och det diamantformade racket. 

Formen passar för de flesta medel till avancerade spelare. Det är ett intressant alternativ att testa om du vill få lite mer fart än ett runt racket. Passar spelaren som är allround på padelbanan och som söker fart såväl som kontroll i sitt padelracket.

Balans: Medel

Diamant

Diamantformade modeller genererar mer fart åt spelaren. Ett sådant racket har sweet spot lite högre upp då de är topptunga i balansen. 

Viktens placering ger en extra ”kick” om man har en bra smash, men det kräver att man har en bra träffbild då modellerna inte är lika förlåtande. Diamantformade racketar är bäst lämpade för den avancerade spelaren som känner att de kan bemästra fart och kontroll.

Balans: Hög

Vikt på racket

Vikten på ditt padelracket påverkar ditt spel mer än vad du tror, men det hänger även mycket ihop med balansen.

De flesta racketar för vuxna spelare väger ca 365-380 g och ramens bredd är 38 mm. Generellt sett så genererar ett tyngre padelracket mer kraft, medan ett lättare racket ger mer kontroll (för rätt spelare). Racketar för herrar väger mellan 350-385 gram, medan damracketar ofta väger någonstans mellan 330-360 gram.

Beroende på spelstil kan dock ett “damracket märkt W eller light” passa bättre för herrar och vice versa. Om du upplever att du får problem med handleder eller armbåge kan det vara smart att välja ett lättare padelracket med en lägre balans, då detta minskar påfrestningen på handled och armbåge. Alldeles för många spelar med onödigt tunga racketar eller felbalanserade dito. Eftersom man gärna lägger på extra overgrips och kanske en ramskyddstejp, om racketet inte redan har ett inbyggt ramskydd, adderas ytterligare vikt.

För dig som är junior; beroende på ålder spelar du med ett juniorracket med lämplig vikt fram till att du är 10-12 år. Sedan går du över till ett lättare senioracket med en vikt på förslagsvis runt 340 gram.

Balans på racket

När du hittat en form och vikt som du tror passar dig och ditt spel, ska du titta på balansen i ditt racket.

Balans innebär var på rackethuvudet balanspunkten sitter. Balansen kan vara hög, d v s närmare toppen på rackethuvudet, medel eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer kraft då de hjälper till att öka smashfaktorn i slaget och träffen. 

Diamantformade racketar är generellt topptunga, medan runda racketar har en låg tyngdpunkt och droppformade är oftast en hybrid mellan de båda. Racketar med balansen längre ned kan vara lättare att manövrera vid volleyspel och kallas ofta för kontrollracket. 

För yngre spelare, eller inte så starka spelare, kan det också vara en fördel med just dessa racketar, då de är lättare att manövrera och därmed kan ge ett tekniskt bättre slag med högre hastighet och mer kraft. 

Material på racket

Materialet är det som avgör hur hårt eller mjukt ditt racket känns vid träffen. Glasfiber, kolfiber, blandat?

En träffyta av kolfiber, upplevs ofta som stummare men kan generera bättre kraft och känsla i slagen för den duktiga spelaren som har en bra träffbild och kraft i slaget. För nybörjare lämpar sig generellt ett racket med en yta i glasfiber som då istället är mjukare, den mjuka ytan hjälper till att generera fart i slagen om du inte slår lika hårt. Genom att glasfibret är mjukare upplever en del spelare att de får en skönare känsla i träffen men tappar lite kontroll.

Kärnan i ett padelracket består av ett skumgummiliknande material, EVA eller Foam, där merparten av dagens racketar använder EVA som har bra ”minnesegenskaper” och är hållbarare. Detta material kan i sin tur ha olika densitet för att passa olika spelare.

18K betyder att kolfibern består av 18000 trådar per kvadratcentimeter. Bra instegsmodeller har 3K som standard för att racket inte ska bli för styvt. Fler kolfibertrådar = fler trådar som kan fånga upp och omvandla energi tillbaka i bollen. 18K är d.v.s snabbare och mer responsivt än 3K och genererar mer kick i slaget om du slår tillräckligt hårt.

TräffYtan

Ska jag ha en slät, räfflad eller matt träffyta? Det kan vara svårt att veta vad som påverkar spelegenskaperna.

Det vanligaste är att padelracketar har en yta som är blank- eller mattlackad, vilket också är det lättaste att göra rent produktionstekniskt. Därför är det inte lika vanligt att racketarna har en ruggad ytstruktur, vilket vissa spelare föredrar, då det upplevs som att racketet greppar bollen bättre vid skurna slag (slice). Detta kan också uppnås genom att använda ett laminat med ett mönstrat ytskikt. 

Betydligt svårare, och vilket endast få fabriker klarar av vid tillverkningen, är att blanda i en sorts granulat i lackfärgen, så att en sandpappersliknande yta bildas. 

Nu skall dock inte ytstrukturens utseende överdrivas eftersom slicade slag har att göra med själva racketrörelsen och det rör sig endast om millisekunders ökad bollkontakt (men samtidigt en förlångsammad bollhastighet). Man ska också veta att granulatet kan slitas ned efter en tids spel.

Ytskiktet i padelracketar består av glasfiber i billigare racketar, blandning av glasfiber och kolfiber eller enbart kolfiber i dyrare racketar som därmed också är styvare och hållbarare än billigare och mjukare glasfiberracketar. 

Grepp

Rätt grepp gör stor skillnad. Hur många överlindor ska man ha? Hur påverkar det spelet? Vad är tennisarmbåge?

I princip samtliga vuxenracketar har samma greppstorlek, vilket kan vara en annan viktig faktor för uppkomsten av padelarmbåge. Om man har en stor hand är det därför viktigt att bygga på greppet genom att använda ett eller flera overgrips. Detta gör också så klart att racketet ligger bättre i handen, varför ett byte emellanåt till ett fräscht overgrip är att rekommendera. 

Det finns olika typer av overgrips där materialets fuktabsorberande egenskaper kan skilja sig åt, liksom tjockleken och vissa overgrips har en mikroperforering där små hål gör att fukten lättare transporteras bort. En annan möjlighet för att minska risken för padelarmbåge är att sätta på ett silikongrepp som t.ex. HESACORE. 

Det är ett innovativt grepp som på kort tid kommit att bli mycket populärt. Man tar bort den grundlindan och trär på silikongreppet. Ovanpå det sätter man ett eller flera overgrips. 

Greppet är helt enkelt ett silikongrepp som gör att handens fingrar får fler kontaktpunkter, vilket därmed avlastar fingrarna och den handkraft som krävs och kan därmed minska de vibrationer som kan påverkar underarmen och armbågen

undvik misstag

Vi har gått på massor av misstag i takt med att sporten är så ny. Här listar vi enkla misstag att undvika.

Det är vanligt i många racketsporter att spelaren försöker att anpassa racketet så mycket som möjligt för att passa den egna spelstilen. 

På ett padelracket kan detta enklast göras genom att variera handtagets storlek genom att använda ett eller flera overgrips. Det går också att påverka vikten, och samtidigt skydda racketets kanter, genom att sätta på en ramskyddstejp. De inbyggda ramskydden täcker sällan kanterna, varför det kan vara en bra idé att sätta på en separat ramskyddstejp. 

Andra möjligheter att ändra racketets balans och/eller vikt är genom att sätta på metalltyngder. Andra sätt att individualisera ett racket är genom att byta ut originalgrundlindan mot ett overgrip om man vill ha ett smalt grepp eller att sätta på ett skönare ergonomiskt grepp som också minskar de vibrationer som kan uppstå i ett racket och eventuellt ge upphov till padelarmbåge. 

Testa alltid ut flera racket innan du bestämmer dig och köper på måfå.
Vi hjälper dig att välja rätt padelracket för just ditt spel, välkommen till oss eller hör av dig i chatten.

Kom ihåg, testa alltid först!
Du kan alltid testa racketar på Ultimate padel i stockholm

Meny

Meny